Opzoek naar pareltjes tussen de kerstcadeaus

Opzoek naar pareltjes tussen de kerstcadeaus

18 december 2020 0 Door dennispunt

Over het steunen van de middenstand en het vinden bijzondere cadeaus.

De feestdagen zijn er weer, de afsluiting van het voorgaande jaar, en wat een jaar is het geweest. Vertel daar maar eens een paar leuke grappen over tijdens de Oudejaarsconference. Het komt elk jaar weer, je weet precies wanneer het is en toch is het altijd weer wat haasten en organiseren om voor iedereen een aantal leuke cadeaus te vinden. Voor mij tenminste. Dit jaar is ook in dat opzicht weer een bijzondere ervaring, met lockdowns en overbelasting van de pakketdiensten.

Maar ik zag die bui al hangen! Rond september had ik mij dus al voorgenomen om eens goed na te denken over wie ik wat wil gaan geven dit jaar, zodat als het puntje bij paaltje komt, ik dan al heerlijk achterover kan leunen en ik dan al helemaal voorzien ben en me niet hoefde te haasten om tijdens Blackfriday of Cybermonday nog even snel alle winkels moest aflopen om te scoren.  (Even tussen ons, ook ik heb wel eens tot de 3 dagen voor kerst gewacht, maar laten we zeggen: without pressure you can’t make diamonds) Herken jij jezelf in deze situatie? Geen zorgen, misschien heb ik wel DE tip voor je voor een leuk en bijzonder cadeau!

Enfin, in september begon ik al na te denken over cadeau ideeën, maar er zijn veel winkels, met veel producten en dan moet je ook nog eens rekening houden met wat diegene voor wie je koopt op het wensenlijstje heeft staan. Om de zoektocht iets overzichtelijker te houden had ik mij voorgenomen om een aantal eisen te stellen aan datgeen wat ik kocht:

1: wat ik koop moet van een (kleine) ondernemer zijn. Ook ik vind Bol.com een heerlijke plek om makkelijk te shoppen, maar zeker in deze Coronatijden wil ik graag de middenstand wat steunen, want wie weet helpt deze aankoop om leuke, kleine, onafhankelijke zaken in het straatbeeld te houden.

2: hetgeen wat ik koop moet een maatschappelijk doel ondersteunen. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel, het is lokaal geproduceerd of goed voor mens en milieu.

3: het cadeau moet iets zijn wat diegene niet zelf zou kunnen vinden. Niets is zo naar als een cadeau te geven wat iemand al heeft, daarnaast mag een cadeau ook laten zien dat er echt over na gedacht is, dat maakt de vreugde nog groter.

Met deze 3 criteria ging ik op pad. Alsnog was dit een hele zoektocht, maar laten we zeggen dat de wegen van de Kerstman ondoorgrondelijk zijn want toen ik het Omroep Max ledenblad doorbladerde viel mijn oog op een advertentie van Uneven, over kaarsen in oesterschelpen. Stop de persen, dit is fantastisch! Mijn zus en zwager, helemaal fan van de zee, steken vaak een gezellig kaarsje aan, dit is toch helemaal te gek!

De website overtuigde mij nog meer, dit is niet alleen het perfecte leuke cadeau, maar ook nog eens een bedrijf waar ik graag van wil kopen, laten we het lijstje met eisen er nog even bij halen:

1: is het van een ondernemer en niet van een massabedrijf?
Jazeker! Gemaakt in Nederland door een klein bedrijfje, top!

2: steunt mijn aankoop een maatschappelijk doel?
Ook dat nog eens! Uneven hergebruikt oesterschelpen als kaarshouder, dus daar hoeft geen plastic of glas voor te worden gebruikt, ze zijn een milieubewust bedrijf, nog veel belangrijker, ze helpen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Heerlijk als je op zo’n manier leuke cadeaus kan kopen toch?

3: is het cadeau iets wat de ontvanger niet al heeft of zelf zou vinden?
Wederom scoort Uneven goed op. Alles is natuurlijk mogelijk, maar ik vind dat ze leuke, unieke, bijzondere producten verkopen, die, ook al ben je fan van de zee, je het niet snel zelf zou vinden.

Ik ben helemaal in mijn nopjes met deze aankoop, het gaat er natuurlijk om dat de ontvanger blij is met het cadeau, maar het geven moet vooral óók leuk zijn en ik ben heel enthousiast over mijn vondst.

Doe mij meer van dit soort kleine, lokale, bijzondere ondernemers en bedrijven, geef me meer bijzondere cadeaus en verhalen en dan kan ik nog vele jaren genieten van het geven van cadeaus! Hopelijk kunnen we allemaal meer op deze manier onze verrassingen of cadeaus kopen, als cadeautje naar onszelf en onze dierbaren, maar zeker ook naar al die mooie ondernemers en winkels die ons land rijk is.

Weet jij nog een leuk cadeau dat voldoet aan mijn 3 eisen? Ik hoor graag van je! Laat je een reactie achter onder deze blog? Dan kunnen we elkaar inspireren. Dankjewel!

Dit stuk is tot stand gekomen zonder overleg of sponsoring van Uneven, maar neem absoluut eens een kijkje op hun website: https://uneven.nu/ een echte aanrader!