Het nieuwe koffie drinken

Het nieuwe koffie drinken

11 december 2020 0 Door Corine Holtmaat

Sinds september 2020 is de singel weer rond en daar zijn wij trots op in Utreg ons stadsie. Een rondje langs de singel in Utrecht met een gelijkgestemde levert altijd wat op. Nieuwe insteken, nieuwe ideeën, nieuwe kwartjes die vallen. Zo ook vanochtend toen ik samen met Samir Lahiri startte aan het stationsplein bij Lebkov. Een prima startschot voor een goede kop koffie en een opwarmertje in deze winterse omstandigheden buiten. Maar als je je goed kleedt is het heerlijk om op deze manier je koffie afspraak te doen. Ik noem het “het nieuwe koffie drinken”. Ik kon kiezen om het in een herbruikbare beker te doen van het project Mission Re-use en het dan met statiegeld weer terug te brengen. Grappig dit idee is ook al omarmt als project NoSUP bij de Green Business Club van het stationsgebied. Nu zag ik dit ook hier. Ik vroeg gelijk waaruit dit initiatief was ontstaan. Toevallig zat één van de initiatiefnemers in de zaak en zodoende kon ik met hem even kennis en netwerk uitwisselen. Wie weet wordt dit initiatief daarmee weer versterkt. Het was nu al een geslaagde afspraak na 10 minuten. Mensen ontmoeten levert voor mij zoveel meer op dan online meetings en thuis zitten. Door ontmoetingen en mezelf in andere settingen te begeven ga ik AAN, komt alles tot stromen en ja dan gebeuren er spontaan dingen en momenten die je niet van te voren had kunnen bedenken. Wat houd ik daarvan! Dus het nieuwe koffie drinken is vooral: ga er op uit! Wandelen en een koffie to go. Wie had dat gedacht, dat to go’tjes toch in Nederland zouden kunnen slagen. Wie weet houden we dat er in de toekomst wel in. Het is in elk geval goed voor je immuunsysteem om lekker te bewegen. En zonder dat je het doorhebt heb je én ideeën uitgewisseld en zomaar 10.000 stappen gezet. Joehoe!

Overigens was dit het idee van mijn mede Foodtransfomer Dennis Punt en de vorige keer was het me erg goed bevallen. Ik loop vaak in het Julianapark wat ik heerlijk vind maar dit geeft voor mij dan weer net even een andere omgeving. Ook ontdekte ik MØS coffee bar in de Vogelenbuurt, open sinds augustus 2019. Ik had hun nog niet eerder gespot. Leuk, leuk en ook lekkere koffie. Huppakee doe maar een re-fill in mijn herbruikbare beker en daar kreeg ik dan weer 0,25 korting op. Wat aardig, is dat nieuw in de horeca? De dame achter de bar vertelde dat ze het doen om het gebruik van het meenemen van een eigen beker te stimuleren. Op die manier willen ze dus nudgen en het gedrag beïnvloeden. Er hing ook een leuke Coffee To Go Hotspot Map met bankjes in de buurt zodat je weet waar je kunt zitten. Grappig toch. Heerlijk om te zien dat er weer nieuwe ideeën worden verzonnen en tot stand komen. Ik krijg er energie van en dan gaat het bij mij van binnen bruisen. We liepen verder langs de Weerdsingel en natuurlijk weer terug naar Lebkov om de koffiebeker weer terug te brengen. Slim zeg, zo creëer je een extra verkoopmoment.

Het nieuwe koffie drinken is nu al leuk, geeft inspiratie en mag doorverteld worden. Lekker, leuk, ontspannend en gezond. Wist je dat er ook andere gesprekken ontstaan? Tijdens het lopen word je hele systeem geactiveerd en daardoor vindt er een andere uitwisseling plaats. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder ben je tijdens het wandelen meer invoelend en ontwikkel je sneller een band met de ander. In samenwerking met de Hersenstichting ontwikkelde hij de app Ommetje, een leuke motiverende app met gamification waarmee je de uitdaging aan kunt gaan of een wandelchallenge kunt organiseren.

Graag wil ik jou inspireren eens kennis te maken met het nieuwe koffie drinken. We hebben daarom een kaart ontwikkeld met wandelroute en coffee to go hotspots op de route of thee met iets lekkers natuurlijk. Je kunt op elk gewenst punt starten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen of bel me voor een wandeling samen.

Route kaart:
Wandelroute met koffie hotspots

Coffee to go hotspots:

  1. Lebkov
  2. Louis Hartloper
  3. Villa Orloff
  4. Mos coffee bar
  5. Rose & Vanilla
  6. O-café

Voor de cultuurliefhebbers:
Bijna 900 jaar geschiedenis van Utrecht en haar singel: Wandelroute-Rondje-Singel.pdf